După “Primul Pas”, vine al doilea! Întotdeauna! Așa că anunțăm cu bucurie implementarea celei de-a doua ediții a proiectului PRIMUL PAS – Program de Dezvoltare personală prin teatru pentru copii și adolescenți, din mediul instituționalizat din București, sector 2, alături de Primăria Sectorului 2 al Capitalei.

La fel ca în 2022, cu o echipă inimoasă și determinată a Școlii Teatrul de Artă București, am pornit cea de-a doua ediție a Primului pas – un proiect plin de emoție, prin care urmărim să aducem culoare, zâmbet, dar mai ales perspectivă copiilor instituționalizați.

Pornim, așadar, acest proiect la finalul lunii iulie, și vom fi prezenți, câte o săptâmână, în fiecare dintre cele patru centre selectate din sectorul 2.

Ne dorit să oferim câte o bucătică din ceea ce știm noi să facem cel mai bine, tuturor copiilor din România – și aici includem toți copii, chiar și pe cei mai puțin știuți și văzuți: cei aflați în permanență în centrele de plasament. Așa că am scris acest proiect cu mult entuziasm, empatie și implicare, și mulțumim, încă o dată, Primăriei Sectorului 2 pentru încredere, deschidere și pentru suportul pe care ni l-a acordat în realizarea acestei inițiative.

Ne propunem ca prin parteneriatele încheiate cu aceste instituții de plasament, să venim în sprijinul copiilor și adolescenților, facilitându-le, astfel, accesul la activități culturale și teatrale, dar și la o alternativă constructivă și educativă de a petrece timpul liber.

Astfel, fiecare program desfășurat în fiecare instituție va avea durata de câte o săptămână, iar cursurile se vor desfășura zilnic, de luni până vineri.

Finalul fiecărui curs va culmina cu organizarea a câte unui spectacol de teatru interactiv, cu participarea cursanților, dar și a altor copii instituționalizați.

Echipa de proiect este formată din actori profesioniști, cu specializare în pedagogie teatrală și psihologi cu experiență în lucrul cu copiii.

Trăim într-o lume tot mai centrată pe sine, pe propria persoană, condusă de frici și precauție, o lume în care contactul social își pierde spontaneitatea. Într-o astfel de lume, etichetarea negativă și respingerea anumitor categorii sociale se face cu rapiditate, iar acceptarea și integrarea anumitor categorii sociale devine subiect tabu.

Copiii instituționalizați, odată plecați din instituțiile care i-au protejat până la vârsta majoratului, întâmpină mari dificultăți în a fi acceptați fără suspiciuni, în cadrul societății. La această se adaugă și dificultățile de comunicare, pe care le au la nivel emoțional, care măresc riscul de a fi acceptați ca indivizi normali, capabili să își îndeplinească rolul în societate.

Pornind de la această nevoie a copiilor instituționalizați, Școala Teatrul de Artă și Primăria Sectorului 2 și-au unit forțele pentru dezvoltarea și implementarea Primului Pas – proiect social de dezvoltare personală a copiilor abandonați – această categorie asupra căreia nu mai planează atenția publicului larg, într-o societate preocupată de satisfacerea nevoilor imediate și de asigurarea traiului pe termen scurt și mediu.

Programul “Primul Pas” susține participarea cât mai largă și mai implicată a copiilor din medii defavorizate în sectorul artistic și are drept priorități, implicarea activă a categoriilor speciale de public, încurajarea accesului la activități artistice, încurajarea demersurilor colaborative și a parteneriatelor inovatoare între organizațiile culturale și artistice dar și între organizații, instituții publice și mediul privat.

Suntem aici pentru comunitățile de copii, adolescenți sau adulți care au nevoie de noi! Dacă dorești să organizăm astfel de programe în cadrul comunității tale, contactează-ne!